Nieuws Artikels

11 maart 2009: Kiekeboe verwelkomt nieuw personage

In het nieuwe Kiekeboe-album Joyo de eerste duikt het nieuwe personage Tomboy op.

Fanny leerde Tomboy kennen tijdens een avondje uit. Tomboy blijkt echter een mysterieus kantje te hebben. Fanny ontdekt al snel dat haar vriendin de kost verdient als prostituee.

Een blijvertje

Als uit het kinderdagverblijf van Fanny en Charlotte het zwarte kindje Joyo verdwijnt, roept Fanny de hulp in van haar zwarte vriendin Tomboy om samen op zoek te gaan naar Joyo's mama. Fanny leerde Tomboy kennen tijdens een avondje uit. Tomboy blijkt echter een mysterieus kantje te hebben. Fanny ontdekt al snel dat haar vriendin de kost verdient als prostituee. Het is niet de eerste keer dat in Kiekeboe-albums een nieuw personage opduikt met bovendien een niet-alledaags kantje. "Met Tomboy kan ik vele kanten uit, dus deze keer wordt het een blijvertje." kondigt auteur Merho aan. 

Meegaan met zijn tijd

De meeste Kiekeboe-lezers zijn tussen 8 en 16 jaar oud en de stripreeks kan dus terecht een kinder- of jongerenreeks genoemd worden. Een rol geven aan een prostituee is daarom niet vanzelfsprekend. Kiekeboe is op dat vlak echter niet aan zijn proefstuk toe. In de kantlijn van de strips duiken wel vaker personages op die niet altijd vanzelfsprekend zijn, bij wijze van contrast met de alledaagsere hoofdfiguren. In de jaren 80 verschenen homokoppels nog niet zo vaak in het straatbeeld maar ze kwamen toen wel al voor in de Kiekeboe-albums. Net zoals geslachtsoperaties, lesbiennes of pornoproducenten. En in De Simstones werd Fanny heroïneverslaafd. "Het is zeker niet de bedoeling de lezers te choqueren. Kiekeboe is een moderne stripreeks die wil meegaan met zijn tijd en daar hoort ook het opvoeren van minder alledaagse personages bij." vindt Merho.

Lees hier het volledige interview.

Als bijlage enkele artikels uit P-Magazine, De Standaard en Stripschrift

11 maart 2009

« Terug

NU TE KOOP

Dagstrip

Elke dag een nieuwe strook ! Lees mee in de dagstrip.