Nieuws Artikels

14 december 2007: Kiekeboe Comedy Night

Naar aanleiding van 30 jaar Kiekeboe organiseerde Merho, Strip Turnhout en Standaard Uitgeverij de Comedy Night: 30 jaar Kiekeboe, Eindelijk grappig.

Persartikel 1

Persartikel 2

Speech van Merho:

Wat wil je later worden? Als jonge knaap had ik twee opties. Ofwel ‘bekend’ striptekenaar, ofwel ‘gevierd’ cabaretier. Het eerste is me min of meer gelukt. Het tweede niet. Ik troost me dan maar met de woorden van oud VS president Jimmy Carter. Een man die in zijn leven alles bereikte wat hij wou bereiken, wilde eigenlijk te weinig. Doch telkens ik een cabaretier aan het werk zie, knaagt het van binnen toch een beetje.

In de Kiekeboe strip zie je dan ook regelmatig komieken opduiken. Van Laurel en Hardy over Jacques Tati tot Youp van ’t Hek en Geert Hoste. Stripkenner Jan Smet omschreef me eens als de cabaretier van het Vlaamse beeldverhaal. De mooiste eretitel die ik ooit kreeg. Kortom, ik heb iets met humor en humoristen.

Daarom was ik ook zo blij met het voorstel van Strip Turnhout. Als sluitstuk van het Kiekeboe jubileumjaar mocht ik zelf een comedynight samenstellen. Bedankt, Toon Horsten! De opdracht bleek moeilijker dan ik dacht. Er zijn zoveel cabaretiers en comedians waar ik van hou. En het liefst had ik hen vanavond allemaal hier gehad. Maar tussen droom en daad... U weet wel. Sommigen treden nooit op in compilatie programma’s. Anderen zijn op tournée. Uiteindelijk viel mijn keuze op vier namen.

Om te beginnen Vitalski. De man heeft een column in Gazet van Antwerpen, de krant waarin ook Kiekeboe verschijnt. Vorig jaar zag ik hem voor het eerst aan het werk. Zeer geestig. Ik was er meteen weg van.

Uit Nederland het monument Hans Dorrestijn. Een zeer persoonlijk performer en een begenadigd tekstschrijver. Ik ben al heel lang fan van hem.

Nog uit Nederland Thomas Smith. Velen onder u kennen hem misschien niet. Wel ik ook niet. Maar ik vind het altijd spannend om nieuwe namen te ontdekken.

En tot slot Alex Agnew. Hem voorstellen hoeft niet. Hij behoort tot de top van de Vlaamse comedy scene. Ik ben dan ook heel blij dat hij er vanavond bij is.

Voor mij was 2007 een ontzettend hectisch jaar. Vieringen en tentoonstellingen alom, een boek, een speciale krant, een stripmuur, twee standbeelden, een fietsrally, een Kiekeboedag, een theaterproductie en tot slot deze avond. Laten we eraan beginnen. Dan wordt het eindelijk grappig.

14 december 2007

« Terug

NU TE KOOP

Dagstrip

Elke dag een nieuwe strook ! Lees mee in de dagstrip.