Geschiedenis

De beginjaren

In 1973 reeds experimenteerde Merho met een eerste familiestrip, op basis van het poppenspel van zijn broer. Acht getekende pagina's van Kiekeboe in het circus waren het resultaat.

Daarop kan je het hele gezin Kiekeboe al ontdekken, maar niet in de huidige vorm. Kiekeboe heeft wit haar, zijn vrouw heet Sofie en de tienerdochter lijkt nauwelijks op Fanny.

Het project bleef enkele jaren in de kast liggen, en Merho werkte voort bij de Studio Vandersteen. Tot hem gevraagd werd om een vaste medewerker te worden van de reeks Suske en Wiske ... Toen wist Merho dat het zijn laatste kans was om met een eigen familiestrip te beginnen.

De personages ondergingen wat wijzigingen. Het haar van Kiekeboe werd zwart, Sofie werd Charlotte en Konstantinopel werd wat ouder. Fanny gaf aanvankelijk wat problemen, totdat Merho het idee kreeg haar lippen weer te geven door een lijn, zoals bij de mannelijke figuren.

Merho trok met een eerste verhaal (De Wollebollen) naar de redactie van Het Laatste Nieuws, maar pas na de positive reacties van de kinderen van de redactie, besloot de krant Merho een proefcontract te geven voor twee albums.

Het eerste album (in zwart-wit) verscheen in een oplage van 5.000 exemplaren in 1977. Vanaf het derde album (De dorpstiran van Boeloe Boeloe) begon Merho zijn eigen universum te creëren. De oplage van de reeks steeg gestaag en nog bij Hoste verscheen in 1985 het eerste album in kleur (Het lot van Charlotte).

 


De overgang naar Standaard Uitgeverij

Hoste wil zich echter opnieuw volledig toeleggen op het uitgeven van kranten en samen met Bakelandt verhuist Kiekeboe in 1990 naar Standaard Uitgeverij. In vijf jaar tijd klom de oplage van een nieuw album van 50.000 tot 100.000 exemplaren en door de verbeterde distributie verkochten ook de heruitgegeven oude titels een stuk beter.

Sinds 1986 tekent Merho Kiekeboe niet meer alleen en kan hij meer aandacht besteden aan het scenario, waar ook zijn voorkeur naar uitgaat. Kiekeboe heeft dan ook al heel lang een eigen identiteit ontwikkeld, waarbij Merho zoveel mogelijk vertelt met beelden en zo weinig aanvullende tekstkaders dient te gebruiken.

In de loop der jaren wijzigde de 'look' van de figuren. Logisch, ze evolueerden mee met de tijd.

1977
de familie Kiekeboe in 1977
De Wollebollen
1982
de familie Kiekeboe in 1982
Bing Bong

1987
de familie Kiekeboe in 1987
Villa Delfia

1994
de familie Kiekeboe in 1994
Doorgestoken kaart

1999
de familie Kiekeboe in 1999
De Aqua-rel

2010

Vrouwen komen van Mars

Ondanks de waardering in eigen land is de reeks nog steeds niet doorgebroken in het buitenland. In Nederland is Kiekeboe via het Suske en Wiske Weekblad wel populair, maar een echte doorbraak laat nog op zich wachten. Pogingen om in Franstalig België en Engeland door te breken liepen op een sisser af.

Eind jaren tachtig werd Het witte bloed verfilmd en op koopvideo uitgebracht, maar deze werd geen succes. In 2000 verscheen een film in de bioscoop, Misstoestanden, maar ook deze werd geen voltreffer.


Een nieuw milennium, een nieuw tijdperk

Merho experimenteerde reeds met Kiekeboe in samenwerking met andere striphelden. Het begon in 1996 met Kiekebanus, waarbij de familie Kiekeboe en de familie Urbanus in één avontuur verzeild geraken. In 2001 kwam De strip van 7 of Het geheim van de Kousenband uit, waarbij maar liefst zeven verschillende reeksen aan bod komen.

In 2000 verscheen het eerste deel van De Kiekeboecollectie, een mooi gebonden editie waarbij ieder deel vijf albums omvat en wat extra informatie.

In 2002 bestaat de reeks reeds 25 jaar en krijgen de albums (ook de herdrukken) een nieuw kleedje. Er is tevens een tentoonstelling (Kiekeboe Zilver) in ondermeer Antwerpen, Gent en Zoersel (waar Merho tot ereburger wordt gehuldigd).

In 2003 neemt een nieuwe tekenaar (Dirk Stallaert, voorheen ondermeer Nero en Kramikske) stilaan de tekenpen over van Merho.

In 2004 is het alweer feest met - op 18 februari - het verschijnen van het 100ste album (99 Plus).

Sinds 2006 is Thomas Du Caju als medewerker verbonden aan de studio. Hij krijgt van Merho het scenario en de potloodschetsen en tekent zo een verhaal uit. Thomas heeft veel ervaring in het tekenen van realistische strips, maar met zijn vakkennis kan hij de omschakeling naar de Kiekeboe-stijl moeiteloos aan. Een andere nieuwe medewerker is Kristof Fagard.

In 2007 viert Kiekeboe zijn 30e verjaardag met tal van activiteiten waaronder een tentoonstelling in het BCB, een toneelstuk van Baas boven baas, geproduceerd door Studio 100, een Kiekeboe-stripmuur, een heuse grootste Kiekeboe-dag en nog tal van andere zaken.

In 2008 werd Merho 60 jaar en dit werd gevierd met een speciale reportage in P-Magazine.

In 2010, ter gelegenheid van album 125, ondergaat Kiekeboe een grondige facelift. Op een groter formaat en met een gans nieuwe coverlayout wordt de reeksnaam omgedoopt tot De Kiekeboes.

NU TE KOOP

Dagstrip

Elke dag een nieuwe strook ! Lees mee in de dagstrip.