De Studio - Merho

Naam: Merho
Voornaam: Rob, voor de vrienden
Geboortedatum: 24 oktober 1948
Woonplaats: Zoersel, waar ik sinds 2002 ereburger ben
Taak: De leuke dingen doen. Verhalen verzinnen, dialogen schrijven, grappen bedenken, stripplaten, aanschetsen coördineren en regisseren. En niet te vergeten: controlefreak spelen.

Wie is je favoriet personage? Als een goede vader zie ik al mijn kindjes even graag

Welk Kiekeboe-personage teken of kleur je het liefste? Zoals het een gezonde jongen past, gaat mijn voorkeur uit naar de meisjes. Fanny, Alanis en Tomboy teken ik nog steeds met heel veel plezier. Welke vent van mijn leeftijd heeft het geluk om dagelijks omringd te worden door zulke prachtige meiden?

Op welk Kiekeboe-personage lijk je het meest? Als ik hierop Fanny zou antwoorden, gelooft niemand me. Terecht. Volgens vrienden en kennissen heb ik meer van Marcel dan me lief is.

Favoriet Kiekeboe-album? Vrolijke, vrolijke vrienden

 

Biografie

Merho wordt geboren op 24 oktober 1948 in Antwerpen als Rob Merhottein. Hij groeit op met de klassieke Vlaamse dagbladstrips. Dat wekt bij hem de passie op voor het maken van verhalen. Merho bezoekt in die tijd alle striptekenaars die hij in het telefoonboek vindt. Om te kijken hoe zij het doen.

Tijdens zijn middelbare schooltijd tekent hij vanaf 1964 een reeks gags rond Comi en Dacske voor een vakblad van de middenstand, en vanaf 1965 de gagstrip Zoz en Zef in Jong Caritas. Van beide jeugdzonden verscheen een album en deze zijn nu een gezocht verzamelobject.

Merho volgt een opleiding Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel. Hij tekent er cartoons, maar waagt zich ook, tegen de experimenteerdrift van die tijd in, aan de klassieke strip. In 1970 krijgt hij zijn eerste professionele job bij Studio Vandersteen. Daar werkt hij in de schaduw van grootmeester Willy Vandersteen en wordt ingezet voor de series Pats en Jerom. Hij blijft tot 1976 aan de studio verbonden, Zonder twijfel de ideale leerschool voor Merho.

In 1977 begint hij met een eigen stripreeks. In dat jaar lanceert hij de reeks Kiekeboe voor de kranten Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet. De hoofdfiguur is gebaseerd op het personage uit het gelijknamige poppenspel van zijn broer Walter. Voor de strip gaf Merho hem een gezin, buren en familie. En ook een voornaam: Marcel.

Eind 1979 verschijnt het eerste avontuur van Kiekeboe (De Wollebollen) in albumvorm. In 1983 ontvangt Merho de Bronzen Adhemar, meteen de hoogste onderscheiding voor striptekenaars in Vlaanderen.

In 1990 maakt Merho de overstap naar Standaard Uitgeverij, waar sindsdien alle albums verschijnen met een nog steeds stijgend succes. Er werden al meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht, met vertalingen in het Frans (Fanny et Cie) en in het Engels (Jo & Co). Er volgden twee verfilmingen, een radio feuilleton en een theaterproductie.

Vanaf 2004 verschijnt Kiekeboe in voorpublicatie in Gazet Van Antwerpen/Het Belang van Limburg. Kiekeboe is momenteel de meest verkochte strip in Vlaanderen, met twee standbeelden in Middelkerke en een in Zoersel, plus stripmuren in Hasselt, Antwerpen en Brussel.

In 2010, ter gelegenheid van album 125, ondergaat Kiekeboe een grondige facelift. Op een groter formaat en met een gans nieuwe coverlayout wordt de reeksnaam omgedoopt tot De Kiekeboes.

Lees hier de antwoorden op de 20 meest gestelde vragen aan Merho.

« Naar de studio

NU TE KOOP

Dagstrip

Elke dag een nieuwe strook ! Lees mee in de dagstrip.