Cameo

Voor de oplettende lezers...

Onderstaande tekst werd, met toestemming van Gert Meesters en Ronald Grossey, de auteurs, overgenomen uit KiekeboeK en aangevuld door onze redactie.

KiekepediaWij hebben getracht de leukste allemaal op een rijtje te zetten. Wil je nog meer weten over al de personages en insides-jokes van Merho? In de Kiekepedia, verschenen in 2008, krijg je een uitgebreide selectie van Merho-personages, allemaal met hun eigen identikit en pasfoto, samen met een naamsverklaring! Onmisbaar voor elke fan van De Kiekeboes!

Behalve de indrukwekkende reeks nevenpersonages, vind je in de verhalen ook heel wat bekende en minder bekende echte personen die een gastrol, of cameo, krijgen.


Lokaal

De volgende personen zijn vooral bekend in de omgeving van Antwerpen.

 • Rubbes, volks figuur en schilder, die elk jaar rond Kerstmis veel winkelruiten in Antwerpen voorziet van een stemmig tintje. In Prettige feestdagen, dat zich in de periode van het jaareinde afspeelt, voelt hij zich dus wel in zijn sas. Tot hij wordt omvergelopen.
 • In De snor van Kiekeboe wandelen heel wat leden van de Antwerpse Snorrenclub en bekende Antwerpenaren voorbij. Het is onbegonnen werk om ze allemaal op te noemen. De bekendste zijn: Bob Cools, burgemeester van Antwerpen van 1983 tot 1994 en Snor van het jaar 1983, de covergroep de Strangers en het komische duo Gaston & Leo.
 • Gil Ricardo, deze goochelaar pronkt al als lid van de Snorrenclub op een affiche in De snor van Kiekeboe, maar krijgt nog een iets grotere rol in Doorgestoken kaart, het album over goochelen. Ricardo bezorgde Merho heel veel documentatie voor dat album. Behalve de gastrol leverde hem dat nog een extra bedankje op aan het einde van het verhaal.
 • Walter Merhottein, de broer van Merho staat met een bestelwagen van het poppenspel naast de weg in De pili-pili pillen.

Vlaams

Een hele reeks min of meer bekende Vlamingen passeren de revue.

 • Hec Leemans, tekenaar van Bakelandt en FC De Kampioenen, is als Hector Leepmans het vriendje van Fanny in Kies Kiekeboe.
 • Gerd De Ley, die boeken met citaten en aforismen publiceert, is voor Merho inspiratie om Gerd Leywater, het vriendje van Fanny in De snor van Kiekeboe, voortdurend in citaten te laten spreken.
 • Willy Vandersteen is zeer betekenisvol aan de toog afgebeeld in De onthoofde sfinx. Hij drinkt er een whisky met Balthazar.
  In Geeeeef acht! vind je zijn naam op een affiche aan de muur.
 • René Verreth, de bekende acteur van onder andere het Mechels Miniatuurtheater, is afgebeeld in de rol van Persez uit het feuilleton 'De collega's' in De Haar-Tisten. Hij blijkt een collega te zijn van Kiekeboe.
 • De zich in weerspreuken uitdrukkende uitvinder in dienst van Thimoteus Triangl, dokter von Spillmachers (De doedelzak van Mac Reel), heet normaliter Werner Spillemaeckers. Hij is een dichter, die deel uitmaakte van de Pink Poets en die in 1970 het eerste artikel schreef dat ooit over Merho is verschenen. In De bende van Moemoe is hij nog eens te zien als griffier van een rechtbank.
 • Anton Peters was een bekende acteur en regisseur, die zowel op de planken als op tv zijn sporen verdiende. Het grote publiek kent hem bijvoorbeeld van het feuilleton 'De paradijsvogels'. In Kies Kiekeboe heet hij Anton Peper.
 • Béber Tsuklatski, de gemene schaakkampioen in Een zakje chips, is gebaseerd op Albert Tsukalski, een beeldend kunstenaar. Tsukalski's beelden boden ook verhaalstof voor 'De lollige lakens', een kortverhaal van Suske en Wiske.
 • Jos Ghysen, radio- en tv-presentator, geeft als dokter Ghysen een voordracht getiteld 'Te vet of niet te vet' aan de anonieme smulpapen in het gelijknamige album. De titel van die voordracht is een persiflage op zijn legendarische radioprogramma 'Te bed of niet te bed'.
 • Leos Siano, de hoofdredacteur van Los ultimas noticias, een Papagayaanse krant, wordt in Het plan SStoeffer geliquideerd. Leo Siaens, ex-hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, loopt nog steeds levend rond.
 • Patrick Van Gompel wordt in De getatoeëerde mossel nog afgebeeld als journalist van de krant Het Volk. Van Gompel is tegenwoordig bekend als voorzitter van de Bronzen Adhemar stichting, de Vlaamse striporganisatie die de Stripgidsprijs uitreikt, en als journalist bij het VTM-journaal.
 • Louis Van Dievel, in De come-back van Dédé Louis Van Diesel genoemd, was jarenlang de vaste stripkompaan van Van Gompel. Zijn krullenbol is voldoende typisch om over een cameo te spreken.
 • Arthur Zerckmans is een voorvader van begrafenisondernemer Zerckmans in De een zijn dood. Deze Arthur lijkt verdacht veel op Arthur Berckmans, alias Berck, de ondertussen gepensioneerde tekenaar van onder andere 'Sammy' en 'Lowietje'.
 • Jan Van Rompaey en Jessie De Caluwé presenteerden samen het actualiteitsprogramma 'Argus' op de BRTN. In De bende van Moemoe heet dat programma Argeloos.
 • Pierre Wijnants is chef-kok van het hoog aangeschreven Brusselse restaurant 'Comme chez soi'. Toen hij ontdekte dat hij een gastrol had in De taart, nodigde hij Merho prompt uit voor een etentje.
 • Toneelcriticus en dramaturg van het Nieuwpoorttheater in Gent, Wim Van Gansbeke, is omgeschoold tot kapper in 'Van de os op de ezel' (kortverhaal uit Moet er nog sneeuw zijn).
 • Mikhail Foletski: de vorige manager van de wasserette WDW in Witter dan wit liet jammerlijk het leven. Enkel door de omvang van de oren in de krijtomtrek op de vloer kun je de gelijkenis met radio- en televisiepresentator Michel Follet zien.
 • Walter Van Beirendonck, de stuntgrage modeontwerper, is kledingadviseur van Fanny in 'De appelsmoes'.
 • De beroemde cabaretier Geert Hoste komt in album 100 99 Plus als publieksopwarmer Heert Goste aan bod.
 • Merho laat ook andere striptekenaars als cameo verschijnen. In album 82 De aquarel speelt de tekenaar van Kuifje Hergé de rol van voorzitter Herr G van de Pazhop-organisatie. En Dirk Stallaert speelt in album 107 Tiznoland een opmerkelijke gastrol.
 • De bekende zanger van Deus Tom Barman speelt heel toepasselijk in album 119 Geld Terug  de barman Tom de Barman.

Nederlands

De bekende Nederlanders die Merho in zijn verhalen heeft verwerkt, hebben allemaal wel iets met humor te maken.

 • Herman Gaaikevliet is geen echte cameo, maar een door Merho ontworpen cabaretier, die gebaseerd is op verschillende grote Nederlandse conferenciers. Zijn naam heeft hij van Herman van Veen, Seth Gaaikema en Paul van Vliet. Zijn tekstborden behoren toe aan Wim Kan en zijn toneelhouding aan Toon Hermans. Hij heeft een belangrijk aandeel in Kiekeboe in Carré, waarin hij onder andere Fanny mee uit eten neemt. Een gesigneerde foto op Fanny's kamer en een affiche op straat tonen hem nog eens in De schat van Mata Hari. Daarna wordt hij nog even vermeld in De doedelzak van Mac Reel en De zes sterren. Seth Gaaikema vond het personage zo leuk, dat hij Merho vroeg om er een affiche mee te maken voor een van zijn shows.
 • Meneer Oester is Merho's versie van Guus Oster, de toenmalige directeur van Carré (Kiekeboe in Carré).
 • Simon Carmiggelt, één van de meest gewaardeerde Nederlandse cursiefjesschrijvers, zit naast Balthazar aan de toog in een Amsterdams café in Kiekeboe in Carré.
 • Chef van Ouquelle is een verfranste manier om de naam van het komische typetje Sjef van Oekel, alias Dolf Brouwers, te schrijven. In De anonieme smulpapen is Chef van Ouquelle een ontvoerde chef-kok met een duidelijk herkenbaar taalgebruik.
 • Koos van Keten, een reporter voor het journaal in De taart, lijkt verdacht veel op humorist Kees van Koten.

Frans

De meeste Fransen dienen als 'couleur locale' in enkele Kiekeboe-verhalen die zich in Frankrijk afspelen, vooral Klavertje vier (Huize Parazar) en Met de Franse slag. Alle geportretteerde komieken zijn ondertussen overleden.

 • De gerenommeerde acteur en regisseur Jacques Tati, voluit Tatischeff, wijst als Monsieur Hulot Kiekeboe de weg in Huize Parazar.
 • De burgemeester-gendarm-brandweerman Galoche van het dorpje Saint Foie de Gras in Huize Parazar ziet eruit als de duizendpotige komiek Coluche (Michel Colucci). Coluche speelde onder andere in films met Louis de Funès, kwam op met de presidentsverkiezingen in 1981 en richtte de 'Restos du coeur', een keten armenrestaurants, op.
 • Valéry Giscard d'Estaing, president van Frankrijk van 1974 tot 1981, speelt de slechterik baron Ricard Pastis de Pernod in Huize Parazar.
 • Komisch acteur Louis de Funès is een keer als vrouw en een keer als man te bewonderen. Hij is de hardhandige boerin Louise in Huize Parazar en verschijnt in zijn beroemde rol van politieagent in een badstadje in De Medusa-stichting.
 • Fernandel, alias Fernand Contandin, is nog steeds een komische legende in Frankrijk door de Don Camillo-films. Hij drinkt gezellig een glaasje met Kiekeboe in Met de Franse slag.
 • Jean Gabin, die als acteur bekend staat om zijn Maigret-vertolking en zijn nors gemompel, doet lustig mee.
 • De komische acteur Bourvil, eigenlijk André Rainbourg, heet in Met de Franse slag Boer Vil. Hij vertolkt dan ook een van de boerenrollen die hem op het lijf geschreven waren.

De rest van de wereld

 • In Kiekeboe in Carré zitten de twee oude brompotten van de Muppets, Statler en Waldorf, zorgvuldig verstopt in het publiek.
 • Laurel en Hardy: als lid van Sons of the Desert, de fanclub van 'de dikke en de dunne', heeft Merho het niet bij een simpele cameo gelaten. Het komische duo krijgt een ander kleurtje als Oeli en Stanstan, de lijfwachten van president Moïse Mombakka in De zwarte zonnekoning. De zaak Luc Raak is helemaal bedacht vanuit de droom van elke Laurel en Hardy-fan: zou er nog onbekend filmmateriaal van hen bestaan? Verder wordt hier en daar wel eens terloops naar het duo verwezen. De vamp die op Kiekeboe verliefd is in Album 26, heet niet zomaar Laura Hardy. De naam van het dorpje Brushwood Gulch in Doorgestoken kaart komt recht uit de Laurel en Hardy-film 'Way Out West'. Het liedje dat op Fanny's radio weerklinkt in De grotten van Ann, is de tekst van een liefdesverklaring van Oliver Hardy in 'Swiss Miss'. In Schiet niet op de pianist speelt concertpianist Danny Zerkoffi de 'Cuckoo Song' van Marvin Hatley, de vaste tune van de Laurel en Hardy-films. Volgens sommige Sons of the Desert lijkt Marcel Kiekeboe zelf verdacht veel op James Finlayson, een acteur uit films van het komische duo.
 • Charlie Chaplin is even te zien in Kies Kiekeboe. Per ongeluk wordt één van zijn filmpjes op tv uitgezonden in plaats van een reclame-uitzending voor politicus Marcel Kiekeboe, tot groot plezier van Konstantinopel.
 • Acteur en regisseur Woody Allen steekt een New-Yorkse straat over in Een zakje chips.
 • Victor Borge, een naar Amerika uitgeweken Deense pionier in one-man-shows, speelt op straat vleugelpiano in De Ka-Fhaar.
 • De vriendin van Bibi Pralin Gaga in De Medusa-stichting, Tanga, heeft het uiterlijk van Grace Jones, de Amerikaanse zangeres en filmactrice.
 • Dow Jones, de zanger uit Hotel O, is gebaseerd op Michael Jackson. Zijn naam of zijn gezicht zie je nog even voorbijflitsen in De taart, De Medusa-stichting en Doorgestoken kaart.
 • In De hoofdzaak zit een scène met een nachtkijker die duidelijk geïnspireerd is op de film 'The Silence of the Lambs'. Het gemummificeerde lijk van de psychopaat uit die film, Hannibal Lecter (gespeeld door Anthony Hopkins), betekent een extra hint voor de lezer.
 • Ayatollah Memeini (Geeeeef acht!) is beter bekend als de overleden Iraanse leider Khomeini.
 • Amélie Nothomb, de Franse schrijfster, komt als modeverslaggeefster Amelie Moeton aan bod in album 112 En in kwade dagen.
 • In album 99 Mona, de musical speelt het personage David Bowling, gebaseerd naar de wereldberoemde zanger David Bowie een leuke gastrol.

Inside-jokes

Af en toe beeldt Merho eens een vriend of een kennis af.

 • De baljuw in Spoken in huis is een turnleraar die met zijn familienaam Bailliu heet. Die man was een collega van Merho's vrouw. Een andere ex-collega van Ria, Leon Hursel, werd chef-kok Leonard in De anonieme smulpapen.
 • Manu Script, de uitgever van Pulp Editions in Villa Delfia, heet eigenlijk Manu Van Treeck. Hij was de toenmalige stripuitgever van Standaard Uitgeverij.
 • In De wraak van Dédé jaagt een kwajongen Kiekeboe de stuipen op het lijf. Dat Dirkje is een verjongde versie van de huidige directeur strips bij Standaard Uitgeverij, Dirk Willemse.
 • Enkele leden van de Kiekeboevrienden zijn verwerkt in De come-back van Dédé. Onder andere Alain, de uitbater van het restaurant Kiekeboe.

Merho houdt van een inside-joke nu en dan, maar hij zal zulke grappen zo onopvallend mogelijk verwerken. Nauwelijks portretten dus, maar wel allerlei tekstuele allusies. Zijn uitgeverij blijkt daarbij wel eens erg inspirerend. Zo kiest Kiekeboe in De come-back van Dédé 'toevallig' de naam van een werknemer van Standaard Uitgeverij wanneer hij zich inschrijft voor de Kiekeboe-wedstrijd in Zulte. De voornamen van de personages in het tv-feuilleton Het geslacht Kinkel in de gelijknamige strip, behoren allemaal toe aan stripmedewerkers bij Standaard. En in De zes sterren praat meneer Hartevelt van de firma Bokma en Bols net zoals ... een medewerker bij Standaard.
Een ander voorbeeld van een persoonlijk grapje: waarom heet de schurk in De fez van Fes El Bousidi? Op reis in Marokko werd Merho beroofd door een dief die ongrijpbaar bleef voor de politie. Die dief heette El Bousidi. Merho besloot daarop dat als hij ooit een verhaal over Marokko maakte, de schurk die naam zou dragen.

NU TE KOOP

Dagstrip

Elke dag een nieuwe strook ! Lees mee in de dagstrip.